Finančné trhy sú vďaka sprísnenej regulácii odolnejšie voči kríze

26.08.2013 Celý región


Berlín (TASR) - Päť rokov po krachu americkej banky Lehman Brothers sú medzinárodné finančné trhy výrazne odolnejšie voči kríze. Hlavným dôvodom je zvýšenie kapitálových požiadaviek. Vyplýva to zo štúdie Inštitútu nemeckej ekonomiky (Institut der deutschen Wirtschaft Köln, IW). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Pozitívne je predovšetkým, že sprísnenie kapitálových pravidiel spôsobilo, že banky musia svoje obchody zabezpečiť väčším podielom vlastného kapitálu. To zvýšilo celkovú odolnosť finančného systému.

"Vďaka novým pravidlám sú peniaze daňových poplatníkov v bankách lepšie chránené ako doteraz," uviedol šéf IW Michael Hüther. "Teraz je dôležité, aby sa finančný dozor ako arbiter nebál pri porušeniach dôsledne vyťahovať červenú kartu."

Inštitút však kritizoval, že Európska únia (EÚ) udelila množstvo výnimiek zo sprísnených požiadaviek týkajúcich sa vlastného kapitálu finančných inštitútov. Experti tiež považujú návrhy týkajúce sa podielu veriteľov na záchrane bánk sa nedostatočné.

IW si sľubuje zlepšenie kontroly od spoločného európskeho bankového dohľadu. Od budúceho roka by dohľad nad finančnými inštitútmi v eurozóne mala prevziať Európska centrálna banka (ECB). Zatiaľ však nie je isté, či ECB v krízovom prípade tvrdo zasiahne. Podľa inštitútu sa ukázalo, že finančnú krízu rýchlo prekonali práve tie krajiny eurozóny, ktoré "svoje problémové banky dôsledne zlikvidovali, ako sú Nemecko a Rakúsko".

Spoločný efektívny dohľad je podľa IW dôležitý, pretože kontrolné orgány viacerých krajín eurozóny boli v minulosti príliš benevolentné.
 

Vyberte región